E-Ticaret Sitenizin Tasarımını Nasıl Yapmalısınız?

2022-07-01

Son yıllarda internet ve bilgisayar kullanımlarının artmasıyla birlikte e-ticaret sitelerine olan rağbet de gittikçe artmaktadır. Birçok e-ticaret sitesi kullanıcılarına kolay ve güvenli alıveriş deneyimi, sahiplerine ise kazançlarını arttırma imkânı sunmaktadır. Peki, sahibi olduğunuz site üzerinden mevcut kullanıcılarınızın memnuniyetlerini sağlamak ve kullanıcı sayınızı arttırmak için e-ticaret sitenizin tasarımını nasıl yapmalısınız?

E-Ticaret Sitelerinin Tasarımlarının Önemi

Alışveriş yapma amacıyla e-ticaret sitelerini ziyaret eden birçok kullanıcı, alışverişini tamamlamadan siteden ayrılmaktadır. Bu olayın yaşanmasının ana sebebi, söz konusu e-ticaret sitelerinin tasarımlarındaki yetersizliklerdir. Nasıl alışveriş yapmak için girilen markette kendini huzursuz hisseden bir müşteri alışverişini tamamlamadan o marketten ayrılıyorsa, sanal olarak yapılan alışverişlerde de işlem yapılacak e-ticaret sitesi, kullanıcılara ferah ve hoş hissettirmemesi durumda alışveriş tamamlanmadan terk edilir. Ana ve ödeme sayfasında kullanıcılarına rahat ve güvende hissettirmeyen siteler, müşteri memnuniyeti sağlayamazlar.

İyi bir tasarıma sahip e-ticaret siteleri, kullanıcılarının alışverişlerini zorlanmadan güvenle yapmalarını sağlar. Bu sayede hem mevcut kullanıcıların memnuniyetleri sağlanmış olur hem de siteyi kullanacak olan yeni üyelerin sayısı artışa geçer. Bunun sonucu olarak daha fazla ürün satımıyla birlikte e-ticaret sitesinin sahibi, kazancını arttırır.

Peki, kullanıcılarınızın memnuniyetini sağlamasını amaçladığınız e-ticaret sitenizin tasarımını nasıl yapmalısınız?

E-Ticaret Sitesi Tasarımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Göze hoş gelen ve ferah bir site tasarımı için birtakım detaylara önem verilmelidir. “Kullanılan görseller”, “metinler ve yazı tipleri”, “grafik ve tablolar” e-ticaret sitelerindeki genel tasarımın şık ve kullanışlı olmasına etki eden çeşitli ögelerden bazılarıdır. Bu ögeler, site bünyesinde mutlaka uyum içerisinde yer almalıdır. Bu sayede tasarımda genel bütünlük sağlanır. Genel tasarımın şık ve kullanışlı olması konusuna çok dikkat edilmelidir. Çünkü tasarım, sitelerde kullanıcıları etkileyen en önemli faktördür.

E-Ticaret sitenizin tasarımını nasıl yapmalısınız?” sorusuna yanıt oluşturacak e-ticaret sitesi tasarımı yapılırken üzerine düşülmesi gereken ögelerden birkaçı şunlardır:

  • Uygun yazı karakteri seçimi,
  • Uygun renk seçimi,
  • Mobil uyumluluk,
  • Arama çubuğu,
  • Alışveriş sepeti,
  • Müşteri yorumları için ayrılmış alan.

Bu ögelerin site bünyesinde uyum içinde yer alması halinde e-ticaret sitesi, kullanıcı dostu bir tasarıma sahip olmuş olur.

Uygun Yazı Karakteri Seçimi

“Yazılar”, tasarıma en çok etki eden ögedir. Okunması zor, karmaşık ve kötü bir yazı tipi seçimi kullanıcıların dikkatini dağıtır ve siteden ayrılmalarına yol açar. Bu nedenle sitedeki metinlerde yer alan yazı stilinin biçimi, karakter boyutu ve satır aralığı en doğru şekilde seçilmelidir.

Uygun Renk Seçimi

İnsanların duygularına etki etmesi sebebiyle renk seçimi, çalıştıkları alan fark etmeksizin bütün markalar tarafından tasarım süreçlerinde büyük önemle belirlenmektedir. Çünkü doğru yapılan renk seçimi sayesinde markanın bilinirliği arttırılır ve rakip markaların önüne geçmesi sağlanır. Renk seçimi, hedef kitleye ve verilmek istenen mesaja göre yapılmalıdır.

Mobil Uyumluluk

Telefon kullanımlarının artmasıyla birlikte çok sayıda internet sitesi, tasarımlarını mobil uyumlu hâle getirmiştir. E-Ticaret sitelerine yapılan birçok ziyaretin telefonlar üzerinden gerçekleştirildiği göz önünde bulundurulduğunda bu sitelerin de mobil uyumlu olmalarının bir zorunluluk olduğu söylenebilir. Aksi takdirde mobilden bağlanan kullanıcılar, söz konusu e-ticaret sitesini kullanmadan terk edecektir.

Arama Çubuğu

Kullanıcıların, aradıkları ürünlere daha kolay ulaşmalarını sağlayan arama çubuğu, e-ticaret sitelerinde yer alması gereken önemli özelliklerden birisidir. İsteğe göre filtrelenebilir bir arama çubuğu, müşteri memnuniyetini arttırmakta önemli rol oynayacaktır.

Alışveriş Sepeti

Ziyaretçilerin, sitede dolaşırken hoşlarına giden ürünleri ekleyebilecekleri bir sepet oluşturmak, e-ticaret sitesini avantajlı hale getirecek özelliklerden birisidir. Çünkü neredeyse hiçbir kullanıcı ilk gördüğü ürünü satın almamaktadır. Kullanıcıların çoğunluğu, site ziyaretini tamamladıktan sonra beğendikleri ürünler arasından seçim yaparak alışverişlerini tamamlamaktadır. Bu yüzden site tasarımına “alışveriş sepeti” özelliği eklemek, kullanıcıların kolay bir alışveriş deneyimi yaşamalarını sağlamak için önemlidir.

Müşteri Yorumları Bölümü

Birçok e-ticaret sitesi kullanıcısı, ürün satın almadan önce ürünlere ve ürünün yer aldığı sitelere ilişkin yapılmış yorumları okumaktadır. E-Ticaret sitesi ve sitede yer alan ürünler hakkında yazılmış olumlu yorumlar, kullanıcıları ürün satın almaya teşvik eder. Yapılan alışveriş miktarını arttırmak için mutlaka müşteri yorumları bölümü site tasarımına eklenmelidir.